Fietshelmen

Fietshelmen zien we gelukkig steeds vaker in het straatbeeld. Op de racefiets en mountainbike zijn fietshelmen inmiddels vanzelfsprekend. Maar ook op de e-bike en urban bike is het verstandig om een fietshelm te dragen. Een fietshelm beschermt het hoofd bij ongelukken en valpartijen en vermindert de kans op hersenletsel aanzienlijk. Ondanks dat wij hopen dat je jouw fietshelm nooit echt nodig zult hebben, nodigen wij je toch graag uit in onze winkel om onze collectie Abus fietshelmen en Lazer fietshelmen te passen.


Dasia Wielersport - Fietshelmen

Soorten fietshelmen

Welke fietshelm voor jou het meest geschikt is, hangt vooral af welke discipline van de wielersport je beoefent. Er bestaan veel soorten fietshelmen, elk voor en specifiek doel. Bijvoorbeeld: Racefiets helmen, aero helmen, tijdrit helmen, MTB helmen, e-bike helmen, speed pedelec helmen (NTA 8776 gecertificeerd) en kinder fietshelmen.

Racefiets helmen zijn aerodynamisch ontworpen om de luchtweerstand te minimaliseren. Racefietshelmen zijn licht en goed geventileerd. De aero- of sprinthelm is een meer aerodynamische fietshelm met minder ventilatie Een tijdrithelm is een gespecialiseerd type racefietshelm, waarbij aerodynamica de absolute prioriteit heeft, deze helmen zijn vaak druppelvormig.

Helmen voor de mountainbike zijn afgeleid van de racefietshelmen. Trail- of enduro helmen lopen aan de achterkant wat verder door en beschermen daarmee beter het achterhoofd. Vaak bestaat de mogelijkheid voor het plaatsen van een goggle en bevat de MTB helm bijna altijd een vizier.

Veiligheid

Een goede, veilige fietshelm biedt bescherming van jouw hoofd bij een ongeluk of valpartij door (een deel) van de energie van de klap te absorberen. Na een val kan de helm stuk zijn, dan heeft de helm zijn werk goed gedaan. Daarom moet je een fietshelm na een val altijd vervangen. Een helm waarmee je al eens eerder bent gevallen, beschermt lang meer zo goed als een nieuwe helm. Gelukkig bieden de meeste fietshelm merken een crash replacement programma, zodat je na een crash tegen een gereduceerd tarief een nieuwe helm kunt aanschaffen.

Veel fietshelmen maken gebruik van de MIPS Technologie. MIPS staat voor Multidirectional Impact Protection System. MIPS fietshelmen bestaan uit een binnenlaag en buitenlaag die ten opzichte van elkaar iets kunnen bewegen en roteren. Hierdoor kan een MIPS fietshelm nog beter zijdelingse- en rotatiekrachten opvangen en is jouw hoofd nog beter beschermt.

Sommige fietshelmen bieden extra veiligheid bij fietsen in het donker door de reflectoren en zelfs geïntegreerde LED verlichting in de fietshelm. ABUS biedt slimme fietshelmen met een ingebouwde sensor die hulp kan inschakelen wanneer dat echt nodig is.

Dasia Wielersport - Fietshelmen
Dasia Wielersport - Fietshelmen - Fietshelm passen

Fietshelm passen

Bij het aanschaffen van jouw fietshelm moet er goed opgelet worden dat de fietshelm goed past. Een fietshelm mag niet strak zitten maar mag ook zeker niet wiebelen of verschuiven. Een te grote fietshelm of een te kleine fietshelm beschermt het hoofd onvoldoende bij een valpartij.

Met het verstelsysteem op de fietshelm kun je de pasvorm fijn afstellen. Dit is meestal een band om het hoofd die kan worden aangepast met een kleine draaiknop of een ander mechanisme aan de achterkant van de helm. Met behulp hiervan zit de fietshelm stevig en veilig op je hoofd.

Het hoofd van iedereen is anders gevormd, dus het kiezen van een fietshelm is altijd persoonlijk. Daarom is het belangrijk om een helm te komen passen in onze winkel.

Unisex fietshelmen

Technisch zit er geen verschil tussen fietshelmen voor dames en fietshelmen voor heren. Sommige helmfabrikanten denken graag mee met fietsende dames door de helmen met een vrouwelijker ontwerp of kleur aan te bieden. Ook bestaan er speciale verstelsystemen zodat dames hun staart gemakkelijker door het verstelsysteem kunnen doen. Een voorbeeld hiervan zijn de helmen van Abus.

Voor de allerkleinste hebben we speciale kinder fietshelmen in ons assortiment. Kinder fietshelmen hebben een extra kleine pasvorm en leuke, stoere kleuren en prints. Koop een fietshelm voor kinderen nooit op de groei. Een te grote fietshelm beschermt het hoofd onvoldoende.

Dasia Wielersport - Fietshelmen