Schoonmaken

Het schoonmaken van jouw fiets is een belangrijk onderdeel van het onderhoud aan jouw fiets. Wanneer je jouw fiets met enige regelmaat schoonmaakt blijft jouw fiets in een betere conditie. Schoonmaken van jouw fiets gaat volgens drie eenvoudige stappen: reinigen, beschermen en smeren. Ben je benieuwd welke schoonmaakmiddelen je het beste kunt gebruiken voor jouw fiets? Kom dan naar onze winkel voor ons uitgebreide assortiment schoonmaak artikelen van CeramicSpeed, Morgan Blue en Muc-Off.


Dasia Wielersport - Schoonmaken - Fiets reinigen

Reinigen

De eerste stap in het schoonmaken van jouw fiets bestaat uit het reinigen van jouw fiets. Met de juiste reinigingsmiddelen is het schoonmaken van jouw fiets zo geregeld en laat je jouw fiets weer stralen.

Allereerst spoel je jouw fiets af met gewoon water zodat het grove vuil alvast verwijderd is. Hierna gebruik je een speciale bike cleaner zoals bijvoorbeeld Morgan Blue Bio Bike Cleaner of Muc-Off Nano Tech Bike Cleaner. De bike cleaner breng je aan op de fiets en laat je een paar minuutjes werken. Daarna spoel je nogmaals de fiets af met water en kun je met een doek de fiets mooi droogmaken en poetsen.

De ketting en aandrijving van de fiets maak je apart schoon. Hiervoor gebruik je een speciale ketting reiniger zoals CeramicSpeed UFO Clean Drivetrain, Morgan Blue Chain Cleaner of Muc-Off Bio Drivetrain Cleaner. Verdeel de ketting reiniger over de ketting, cassette, voorbladen en derailleurs en laat kort inwerken. Daarna spoel je onderdelen goed af met water en droog je deze met een doek.

Beschermen

Nadat je jouw fiets mooi hebt gereinigd, kun je jouw schone fiets beschermen tegen de elementen. Door middel van een beschermende spray of coating zorg je ervoor dat vocht wordt verdreven en vuil minder aan jouw fiets kan hechten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Morgan Blue Protector of Muc-Off Bike Protect. Jouw fiets blijft dan niet alleen langer schoon, ook de volgende schoonmaakbeurt zal nog eerder klaar zijn zodat je snel weer kunt fietsen.

Wil je jouw fiets optimaal en duurzaam beschermen? Laat jouw fiets dan behandelen met een Proteam Bicycle Care Hydrocoating. De Hydrocoating is een water- en vuilafstotende coating die lang meegaat en de levensduur van jouw fiets en onderdelen verlengt.

Dasia Wielersport - Schoonmaken - Fiets beschermen
Dasia Wielersport - Schoonmaken - Fiets smeren

Smeren

De laatste stap van het schoonmaken van jouw fiets bestaat uit het smeren van de draaiende onderdelen zoals de ketting en de aandrijving. Door het smeren van deze onderdelen rijdt en schakelt jouw fiets soepeler. Daarnaast gaan de onderdelen ook nog eens een stuk langer mee wanneer je deze goed onderhoud. Voor het smeren van de aandrijving kun je gebruik maken van bijvoorbeeld CeramicSpeed UFO Drip, Morgan Blue Dry Wax of Muc-Off Dry lube

Voordat je de ketting gaat smeren, heb je deze natuurlijk eerst goed schoongemaakt. De ketting moet droog zijn voordat je deze gaat smeren. Verdeel een kleine hoeveelheid smeermiddel op de ketting terwijl je de pedalen en dus de ketting achteruit draait. Laat het smeermiddel kort inwerken en verwijder overtollig smeermiddel met een doek.

Ga je fietsen in de regen, modder of off-road, gebruik dan een speciaal smeermiddel voor vochtige omstandigheden zoals Muc-Off Wet lube.