Zadels

Fietsen doe je grotendeels zittend op het zadel en dus wil je een zadel op jouw fiets waarop je lekker zit en waarmee je lang en comfortabel kunt fietsen zonder zadelpijn. Wanneer je een nieuwe fiets koopt, dan wordt deze compleet afgemonteerd geleverd, dus inclusief zadel. Dit zadel kan van een prima kwaliteit zijn terwijl je toch last krijgt van zadelpijn. In dat geval zijn jouw lichaam en dit zadel geen match en wordt het tijd om het zadel te vervangen. Wist je dat zadels na langdurig gebruik slijten en inzakken? Jouw oude zadel vervangen door een nieuw exemplaar, eventueel precies hetzelfde merk en type, zorgt dan direct voor meer comfort en fietsplezier.

Kom naar onze winkel voor onze uitgebreide collectie zadels van Selle Italia.


Dasia Wielersport - Fietszadels - Zadels

Fietszadels

Fietszadels zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten, maten, breedte, lengte, vormen en vulling. Wat voor jou het perfecte zadel is hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld jouw lichaamsbouw maar ook jouw lenigheid.

Een nieuw zadel selecteer je vooral op de breedte van het zadel. De breedte van het zadel wordt bepaald door jouw zittbotten. Je kunt dit zelf proberen op te meten, maar verstandiger is een zadelmeting tijdens een bikefit.

Hoe je het zadel gaat gebruiken bepaald ook welk type zadel voor jou geschikt is. Een MTB zadel is anders dan een zadel voor de racefiets. Zadels voor de racefiets zijn vaak vrij hard. Dat lijkt misschien niet comfortabel maar juist op lange fietsritten geeft een hard zadel een betere ondersteuning dan een zacht zadel waar je iets in weg kunt zakken.

Dameszadels verschillen in de regel niet veel van ‘heren’ zadels. Wel zijn dameszadels over het algemeen iets breder en zijn dameszadels verkrijgbaar in meer verschillende kleuren en prints.

Uitsparing

Fietsers waarbij de fietshouding vooral naar voren is gericht, zoals voor wielrenners, een tijdrit of triathlon, kiezen vaak voor een zadel met een uitsparing. Zadels met een uitsparing verminderen de druk aan de voorzijde van het zitvlak en zijn dus ideaal wanneer je hier last van krijgt. Heb je prostaatproblemen dan is een zadel met een uitsparing ook een uitkomst.

Om diezelfde reden zijn korte zadels, ook wel short-nose of snub-nose zadels genoemd, populair. Niet alleen is het zadel korter doordat de punt aan de voorkant minder lang is, de punt is ook meestal iets breder wat kan zorgen voor een betere verdeling van de druk op het zadel. Korte snub-nose zadels zijn ook verkrijgbaar met een uitsparing of verlaging.

Dasia Wielersport - Fietszadels - Zadels met uitsparing
Dasia Wielersport - Fietszadels - Bikefit zadelmeting

Zadelmeting

Om comfortabel en zonder zadelpijn op het zadel te kunnen zitten heb je een zadel nodig dat past bij jouw lichaam. Bij een te breed of te smal zadel ontstaat er een verkeerde drukverdeling op het zadel waardoor zadelpijn kan optreden. Een zadelmeting tijdens een bikefit kan je helpen het juiste zadel voor jouw lichaam uit te zoeken.

Tijdens de bikefit worden jouw zitbotten nauwkeurig opgemeten zodat je precies weet hoe breed het zadel moet zijn dat bij jouw lichaam past.

Heb jij last van zadelpijn? Maak dan een afspraak voor een zadelmeting of complete bikefit.