Fietsschoenen

Goede fietsschoenen voor de racefiets of MTB zijn een belangrijk onderdeel van jouw wieleroutfit. Fietsschoenen vormen namelijk één van de belangrijkste contactpunten met jouw fiets. Via de fietsschoen wordt alle kracht overgebracht op de pedalen. Daardoor zijn alledaagse schoenen niet geschikt om lang en comfortabel te fietsen.

Op fietsschoenen worden de schoenplaatjes gemonteerd waarmee je vast klikt in de pedalen. Je hebt dan meer controle over de fiets en je kunt zowel duwen als trekken aan de pedalen. De combinatie fietsschoen, schoenplaatjes en pedalen vormen één combinatie. Kom naar onze winkel voor meer informatie en kies de fietsschoenen die passen bij jouw stijl van fietsen.


Dasia Wielersport - Fietsschoenen - Race fietsschoenen

Race fietsschoenen

Wielerschoenen voor de racefiets maken gebruik van het driepunt bevestiging systeem voor het monteren van schoenplaatjes. Dit type aansluiting is geschikt voor SPD-SL pedalen, Look Kéo pedalen en Speedplay pedalen.

Fietsschoenen voor de racefiets hebben een zeer stijve zool waardoor de kracht overbrenging zo groot mogelijk wordt. Daarnaast zijn fietsschoenen erg licht. Op racefiets wil je immers zo efficiënt en soepel mogelijk trappen. Een stijve zool en lichte fietsschoen helpen je om sneller en comfortabeler te fietsen.

Dasia Wielersport heeft een uitgebreid assortiment fietsschoenen voor de racefiets van de merken Shimano en fi’zi:k.

MTB/Gravel fietsschoenen

Met MTB of gravel fietsschoenen kun je niet alleen efficiënt trappen op de pedalen maar kun je ook stukjes lopen. Bijvoorbeeld op een zeer steile klim of over obstakels op de trail. De schoenplaatjes van MTB fietsschoenen zijn daardoor kleiner, steken niet uit en vallen volledig in de zool.

Ook voor MTB fietsschoenen is een stijve zool belangrijk. Je wilt immers zo efficiënt mogelijk fietsen. Wanneer je veel op de gravelbike fiets, dan kun je prima MTB fietsschoenen gebruiken. Gravelbikes zijn in de regel afgemonteerd met SPD pedalen. Een stijvere zool is dan wel prettig aangezien je niet alleen offroad fietst. Gravelbike fietsschoenen zijn eigenlijk MTB fietschoenen, enkele vinden het fijn om een stijvere zool te hebben bij lange tochten. Dan kiezen de meeste voor een gedeeltelijk of volledig carbon zool.

Dasia Wielersport heeft een uitgebreid assortiment fietsschoenen voor de MTB en gravelbike van de merken Shimano en fi’zi:k.

Dasia Wielersport - Fietsschoenen - MTB fietsschoenen
Dasia Wielersport - Fietsschoenen - Trekking fietsschoenen

Trekking fietsschoenen

Trekking fietsschoenen zijn speciaal voor avonturiers die niet op de fiets maar soms ook naast de fiets de wereld willen ontdekken. De zool van een trekking fietsschoen is soepeler en minder stijf dan een prestatie gerichte fietsschoen.

Wanneer de trekking fietsschoen te combineren is met SPD pedalen, dan valt het schoenplaatje volledig in de zool. Trekking fietsschoenen zitten daardoor ook comfortabel tijdens het lopen.

Pasvorm

Voordat je besluit fietsschoenen te gaan kopen, is het belangrijk om te weten wat voor soort pedalen je gebruikt, hoe je jouw fiets gebruikt en hoeveel je denkt te gaan fietsen. Een professionele wielrenner stelt andere eisen aan zijn of haar fietsschoenen dan een bikepacking toerfietser.

Bij het kopen van fietsschoenen is het belangrijk om goed te letten op de pasvorm. Te kleine fietsschoenen zorgen voor beknelde tenen, in te grote fietsschoenen kan de voet schuiven tijdens het trappen. Een verkeerde maat of pasvorm van jouw fietsschoenen zorgt ervoor dat je niet comfortabel kan fietsen en bijvoorbeeld last krijgt van pijnlijke, branderige voeten.

Gelukkig bestaan er naast fietsschoenen met een ‘normale’ pasvorm, ook fietsschoenen voor smalle voeten of brede voeten. Met de sluiting kun je die fietsschoen mooi om de voet laten sluiten. Populaire sluitingen voor fietsschoenen zijn onder meer het Boa draaisluiting, gesp sluiting en klittenband sluiting. De gesp- en klittenband sluiting worden vaak gecombineerd. Door de ronde sluiting het Boa systeem kun je fietsschoen beter laten aansluiten op jouw voet.

Dasia Wielersport - Fietsschoenen - Pasvorm
Dasia Wielersport - Fietsschoenen - Schoenplaatjes

Schoenplaatjes

De klikpedalen op jouw fiets bepalen grotendeels de keuze van jouw fietsschoenen. Niet alle klikpedaalsystemen zijn te combineren met elke ‘standaard’ zool. Het meest voorkomende klikpedaalsysteem op de racefiets is Shimano SPD-SL, terwijl Look Kéo en Speedplay ook zeker niet onbekend zijn. Het Shimano SPD kliksysteem (zonder achtervoegsel “SL”), is speciaal ontworpen voor MTB, gravel en trekking.

De schoenplaatjes kun je niet zomaar op de zool van jouw fietsschoenen monteren. De schoenplaatjes dienen goed afgesteld te worden. Niet alleen verhogen goed afgestelde schoenplaatjes de trapefficiëntie, goed afgestelde schoenplaatjes voorkomen ook blessures.

Het nauwkeurig afstellen van de schoenplaatjes is soms lastig. Kom daarom naar onze winkel en laat jouw schoenplaatjes afstellen met behulp van een bikefit.