Damesfietsen

Dames wielrennen wordt in snel tempo meer populair en steeds meer vrouwen stappen op de racefiets, gravelbike of mountainbike. Maar heb je ook een speciale damesfiets nodig? Sommige fietsenmerken bieden specifieke damesfietsen aan, terwijl andere fietsenmerken deze filosofie achterhaald vinden. Benieuwd of een specifieke damesfiets of een unisex fiets het meest geschikt is voor jou? Kom dan naar onze winkel voor advies en laat een bikefit doen zodat je als gegoten en comfortabel op jouw (dames)fiets zit.


Geometrie damesfietsen

Sommige fietsenmerken ontwikkelen specifieke damesfietsen. Het gaat daarbij al lang niet meer om enkel de kleur van de fiets maar vooral om de geometrie. Deze geometrie is speciaal gericht op de vrouwelijke lichaamsbouw. Specifieke damesfietsen hebben kortere bovenbuis wat zorgt voor een andere hoek van het bovenlichaam en een meer comfortabele houding op de fiets.

Vooral kleine dames hebben veel baat bij een damesfiets met specifieke geometrie. Ben je relatief lang, dan kun je ook kiezen voor unisex fiets.

Comfort damesfietsen

Damesfietsen zijn vaak afgemonteerd met een smaller stuur en kleinere remgrepen. De breedte van het stuur wordt onder andere bepaald door de schouderbreedte. Een te breed of juist te smal stuur zorgt voor spanning en zelfs pijn in de nek, schouders en armen. Uiteraard kan een stuur later altijd worden vervangen, al is dat bij high-end fietsen met een geïntegreerde cockpit iets lastiger.

Kleinere remgrepen zijn fijn wanneer je vrij kleine handen hebt. Doordat de remgreep kleiner is kun je toch goed en veilig de remgrepen/shifters kunt gebruiken. Bij fietsen met een duurdere afmontage kan de afstand van de remgreep en het stuur worden aangepast. Het is dan niet meer nodig om speciale kleinere remgrepen te monteren.

Lang niet alle componenten van de fiets zijn specifiek gemaakt voor vrouwen. Bijvoorbeeld banden, wielen of de schakelgroep. Zelfs qua wielmaten zijn 27,5” of 29” wielen de norm geworden voor dames mountainbikes. De dagen van de 26” zijn ook min of meer voorbij voor dames.