Powermeters

Bijna iedere fietser traint op tijd, snelheid en hartslag. Maar wanneer je gerichter wilt trainen en meer inzicht wilt hebben in jouw trainingsresultaten, dan heb je een powermeter of vermogensmeter nodig. Een powermeter meet de hoeveelheid vermogen die je gebruikt tijdens het fietsen. Het vermogen is een betere graadmeter dan hartslag of snelheid en geeft je beter inzicht in de intensiteit en effectiviteit van jouw inspanning.


Dasia Wielersport - Powermeters - Quark spider vermogensmeter

Powermeter voordelen

Je hoeft echt geen doorgewinterde professionele wielrenner te zijn om gebruik te maken van een vermogensmeter. Iedere fietser kan voordeel halen uit het fietsen en trainen met een powermeter. Een powermeter geeft een nauwkeurige meting van hoe hard je hebt getrapt, zonder dat de meting wordt beïnvloed door de wind, hellingshoek en andere invloeden. Hierdoor kun je met een vermogensmeter heel precies bijhouden hoeveel arbeid of vermogen je in jouw training hebt gestopt. Spelenderwijs ben je op deze manier al meer gestructureerd aan het trainen. Gericht trainen op intensiteit, waardoor jouw conditie met sprongen vooruit gaat, is dan nog maar een kleine stap.

Een powermeter biedt ook voordelen tijdens een lange fietstocht, bergop fietsen of een wedstrijd. Je wilt natuurlijk niet over jouw grens gaan zodat je letterlijk de pedalen niet meer rond krijgt. Door de vermogensmeter heb je veel beter inzicht in jouw inspanning en kun je jouw krachten veel beter verdelen.

Een vermogensmeter geeft ook veel motivatie om te gaan fietsen en trainen. Zelfs als je geen goede dag hebt en de benen slecht aanvoelen kan je met behulp van jouw powermeter zien dat jouw conditie toch verbetert.

Soorten powermeters

Een powermeter of vermogensmeter kan gemonteerd worden in de crankarm, spider of pedalen. Het monteren van een vermogensmeter in de crankarm is momenteel de meest populaire optie. Het monteren van een powermeter in de crankarm is vrij eenvoudig. Doordat de meetstrip van de powermeter in de crankarm zit, slijt de vermogensmeter nauwelijks.

Vermogensmeting in de spider levert een meer nauwkeurige meting op dan een powermeter in de crankarm. Wel is het monteren van een powermeter in de spider iets lastiger. Heb je moeite met het monteren van een spider powermeter, plan dan een afspraak met onze werkplaats.

De populariteit van een powermeter verwerkt in de pedalen wordt steeds hoger. De meting is zeer nauwkeurig en de montage eenvoudig. Je kunt de powerpedalen eenvoudig overzetten op een andere fiets. Let er wel op dat je de juiste combinatie powerpedalen en schoenplaatjes gebruikt. Door het in- en uitklikken van de fietsschoen in de powerpedalen slijten de pedalen helaas wel.

Bij veel vermogensmeter kun je kiezen tussen een enkelzijdige- of dubbelzijdige meting. De dubbelzijdige powermeter geeft uiteraard een meer nauwkeurige meting. Doordat de kracht aan beide kanten gemeten wordt, heb je ook inzicht in krachtverschil tussen de beide benen.

Dasia Wielersport - Powermeters - Wahoo Powrlink vermogensmeter
Dasia Wielersport - Powermeters - Fietscomputer

Koppeling fietscomputer

Wanneer je een powermeter gaat gebruiken heb je een fietscomputer nodig die de gegevens van de vermogensmeter goed kan weergeven. Niet alle fietscomputers kunnen gekoppeld worden aan sensoren zoals een powermeter. Let erop dat de fietscomputer en de powermeter hetzelfde signaal kunnen gebruiken. Tegenwoordig is dat vooral ANT+ en bluetooth.