Shimano

Shimano werd in 1921 opgericht door Shozaburo Shimano in Osaka, Japan. Shimano is gespecialiseerd in de productie van fietsonderdelen, hengelsportmateriaal en skimateriaal. Shimano is het meest bekend en gespecialiseerd in de productie van fietsonderdelen, 75% van de productie bestaat uit fietsonderdelen.


Dasia Wielersport - Shimano - SPD pedalen

Shimano SPD pedalen

Shimano heeft SPD (Shimano Pedaling Dynamics) ontwikkelt om in te spelen op de behoeften van MTB’ers. In 1990 werd het eerste SPD MTB pedaal gelanceerd, gebaseerd op een kleine metalen schoenplaat met twee bevestigingspunten aan de MTB-schoen.

De meeste SPD-pedalen zijn dubbelzijdig. Dat betekent dat je aan beide kanten van het pedaal kunt klikken, wat het starten vanuit stilstand een stuk eenvoudiger maakt.

De meeste schoenplaatjes zullen wat ‘zweven’ in de schoen-naar-pedaal-interface bieden, waardoor je voeten rond een verticale as kunnen draaien zonder los te laten, voor een comfortabelere rit.

Een belangrijk voordeel van de kleine SPD-schoenplaat is dat je er gemakkelijk mee kunt lopen als je niet op de fiets zit.

Van cross-country tot trail riding, SPD levert efficiëntie, stabiliteit en comfort zowel op als buiten de fiets onder alle omstandigheden.

Shimano SPD-SL pedalen

In 1987 ontwikkelde Shimano het eerste klikpedaal voor racefietsen. Door de ouderwetse toe-clips te vervangen door het pedaal en buitenzool van de fietsschoen te integreren in één systeem, kan er veel meer kracht worden doorgegeven aan de pedalen. Ook krijgt de fietser meer controle tijdens het fietsen.

In 2003 lanceerde Shimano het eerste SPD-SL (Shimano Pedaling Dynamics – Super Light) pedaal systeem. SPD-SL is een naadloze schoen en pedaalinterface voor efficiëntere krachtoverdracht onder extreme trapbelastingen, met een breed schoenontwerp voor stabiliteit op de racefiets. Het extra brede platform vergroot het contactpunt tussen de schoenplaat en pedaal aanzienlijk, waardoor een stabielere verbinding en een hoog niveau van trapefficiëntie wordt geboden, zelfs op het hoogste niveau van competitie.

Er zijn drie verschillende modellen Shimano SPD-SL schoenplaatjes om uit te kiezen, in de kleuren geel, rood en blauw. Elk schoenplaatje heeft unieke kenmerken, zoals het spelingsbereik en scharnierpunten. Ze zijn ontworpen voor rijders met verschillende biomechanica.

Dasia Wielersport - Shimano - SPD-SL pedalen
Dasia Wielersport - Shimano - Fietsschoenen

Shimano fietsschoenen

Shimano fietsschoenen vervagen de grens tussen voet en schoen en tussen fietser en fiets. Het doel is om de fietsschoen zo goed mogelijk op de voet van de fietser te laten passen. Het comfort en de trapprestaties worden verbeterd wanneer de voeten van de fietser stevig in hun fietsschoen passen zonder de sluiting te strak aan te halen.

De stijfheid van de buitenzool is geoptimaliseerd voor verschillende fietstochten. Meer rigide opties geven prioriteit aan het vermogen en minder rigide opties zorgen voor een betere beloopbaarheid. De stijfheid van de RC9, die is gemaakt voor professionele wielrenners, wordt bijvoorbeeld beoordeeld op het maximum van 12 op onze eigen stijfheidsindex. Aan de andere kant van deze index met een lagere stijfheidsclassificatie zijn fietsschoenen die zijn bedoeld voor een breder scala aan fietsers die meer tijd op de fiets doorbrengen.

Shimano biedt fietsschoenen voor de MTB/gravel in combinatie met SPD pedalen. En fietsschoenen voor de racefiets in combinatie met SPD-SL pedalen.

Groepsets en onderdelen

Shimano is vooral bekend om de groepsets. Groepsets omvatten alle bewegende onderdelen aan de fiets zoals naven, cassette, ketting, derailleurs, crankstel, trapas, remmen en shifters. Shimano groepen worden ontwikkelt voor de racefiets (Dura-Ace Di2, Ultegra Di2), gravelfiets (GRX Di2) en MTB (XTR Di2, Deore XT Di2).

Groepsets worden meestal in combinatie met het frame, wielen en afmontage als complete fiets verkocht. Mocht je liever jouw fiets helemaal naar eigen smaak willen opbouwen, dan is het uiteraard mogelijk een losse groepset te bestellen. Je kunt dan zelf aan jouw droomfiets sleutelen of jouw fiets laten opbouwen in onze werkplaats.

In onze winkel en werkplaats zijn alle orignele Shimano onderdelen die slijten verkrijgbaar zoals de ketting, cassettes, remschijven en remblokken. Onderhoud aan de groepset en complete fiets wordt uitgevoerd in onze werkplaats.

Dasia Wielersport - Shimano - Groepsets